Main Menu



Executive Summary
IDG Outreach meeting at UNC
September 10-11, 2020
Virtual, via Zoom Teleconference

Summary:
This IDG Outreach meeting was hosted by IDG groups at UNC, namely DRGC-GPCR and DRGC-Kinase groups. The Plenary Session scheduled for the first evening was a presentation by Dr. Alexandra Newton, UCSD, recipient of IDG associate R03, of a talk entitled “Protein Kinase C Unbalanced: Loss-of-function vs gain-of-function in disease”. The all-day symposium, the following day, included speakers from all the different DRGC groups and KMC, as well as outside speakers. In total there were 12 speakers. Initially this meeting was scheduled to take place on May 4-5, 2020 in Chapel Hill, NC; however, due to COVID-restrictions it was postponed and rescheduled for September 10-11, 2020. It was held as a virtual/online meeting utilizing the Zoom teleconference platform hosting by the UNC groups. There were over 225 registered people from 98 different institutions/companies from over 10 different countries outside of USA. The actual attendance during the meeting averaged around 95. In order to facilitate closer interactions between the attendees and the IDG members, there were 1.5 hours of breakout sessions set up to cover 4 topics; bioinformatics, GPCR, Ion Channel, and Kinase.  A larger attendance occurred in the GPCR and Kinase groups (average 17) with smaller attendances in the other groups; Bioinformatics (12) and Ion Channel (5). These breakout sessions allowed for attendees to ask specific questions, some of which had been pre-submitted during registration. There were also live question and answer panels at the end of a session with pre-recorded talks, and these resulted in lively discussions as audience members entered questions via chat line.

Coordination and facilitation of this meeting was greatly benefitted by the support of UNC IT personnel, who guided IDG people through the ins-and-outs of large Zoom meetings.  Having pre-recorded presentations streamlined the flow of the meeting and greatly reduced the potential for technical or connectivity problems. Advertisement for this meeting was made repeatedly via the IDG monthly newsletter, Twitter and LinkedIn, and there was a temporal correlation of those announcements with new additional registrations.  RDOC has uploaded permitted presentations to be shared via the IDG YouTube channel. Links can be found in the meeting agenda listed below.

Areas of improvement/awareness:

  • Coordination of large meeting and additional breakout sessions required additional hosting computers to manage presentations, attendee mutes/chats, selecting breakout rooms, and making recordings.

 

Meeting Agenda with links to YouTube presentations:
 Thursday, September 10 6:00-8:00 PM: PLENARY SESSION – YouTube Link
“Protein Kinase C Unbalanced: Loss-of-function vs gain-of-function in disease”
Alexandra Newton, PhD
Department of Pharmacology, University of California, San Diego

 Friday, September 11  9:00 AM-5:00 PM:  Symposium

9:00-9:10 AM: Welcome (Bryan Roth, MD, PhD) (15 min)
9:10-9:20 AM: Understudied Kinome Introduction (Gary Johnson, PhD) (10 min)
9:20-9:40 AM: “Chemoproteomic approaches to accelerate kinase degrader development”
Fleur M Ferguson, PhD – DRGC-Kinase
Dana Farber Cancer Institute and Harvard University
9:40-10:00 AM: “Evolutionary clues to dark kinase functions”
Natarajan Kannan, PhD – CEIT-UGA – YouTube Link
Department of Biochemistry and Molecular Biology, University of Georgia
10:00-10:20 AM: “Functional integration of understudied kinases into established signaling pathways using quantitative omics data”
Robert Sprung, PhD – DRGC-Kinase – Proteomics Laboratory
Washington University School of Medicine
Michael P East, PhD – DRGC-Kinase - YouTube Link
Department of Pharmacology, University of North Carolina School of Medicine
10:20-10:50 AM: Panel and Live Q&A with speakers (30 min)

10:50-11:05 AM: Break (15 min)

11:05-11:15 AM: Introduction to understudied Ion Channels (Michael T. McManus, PhD) (10 min)
11:15-11:35 AM: “Illuminating the dark channelome”
Olga Gulyaeva, PhD – DRGC-Ion Channel – YouTube Link
School of Medicine, University of California, San Francisco
11:35-11:45 AM: Panel and Live Q&A with speakers (10 min)

11:45-1:15 PM: Lunch with Breakout sessions (BioInformatics / GPCR/ Ion Channel / Kinase) (1.5 hr)

1:15-1:25 PM: Introduction to Informatics (Tudor Oprea, MD, PhD) (10 min)
1:25-1:45 PM: “Integration of Biomedical Knowledge Graph Mining and Generative Neural Nets for Drug Discovery”
Alexander Tropsha, PhD – YouTube Link
Eshelman School of Pharmacy, University of North Carolina
1:45-2:05 PM: “FRASE-bot, an AI-powered Tool for Data-driven Drug Discovery on Orphan Targets”
Dmitry Kireev, PhD – YouTube Link
Eshelman School of Pharmacy, University of North Carolina
2:05-2:25 PM: “Structure-based deorphanization, and the computational infrastructure that supports it”
John Irwin, PhD – DRGC-GPCR – YouTube Link
School of Pharmacy, University of California, San Francisco
2:25-2:45 PM: “Data science to illuminate the dark genome”
Tudor Oprea, MD, PhD – KMC, RDOC – YouTube Link
Translational Informatics Division, University of New Mexico
2:45-3:15 PM: Panel and Live Q&A with speakers (30 min)

3:15-3:30 PM: Break (15 min)

3:30-3:45 PM: Introduction to understudied GPCRs (Bryan Roth, MD, PhD) (15 min)
3:45-4:05 PM: "Insights into ligand mechanisms for “biasing” G protein-coupled receptor signaling”
Laura Wingler, PhD – YouTube Link
School of Medicine, Duke University
4:05-4:25 PM: “New CRISPR-based technologies for exploring the dark GPCRome”
Daniel Isom, PhD – YouTube Link
Department of Molecular and Cellular Pharmacology, University of Miami
4:25-4:45 PM: Panel and Live Q&A with speakers (20 min)
4:45-5:00 PM: Wrap-up (Roth, McManus, Johnson, Oprea)

About this Event

IDG OUTREACH MEETING at UNC

Plenary session and all-day symposium hosted at University of North Carolina, Chapel Hill, highlighting the work by the Illuminating the Druggable Genome consortium focusing on three target families (GPCRs, Ion Channels, Kinases) and informatics. This meeting will now be held online.

Dates: Thursday, September 10th and Friday, September 11th, 2020

Venue: Virtual/Online meeting – Zoom information will be sent out closer to date

Plenary Session on Sept. 10th
All-day Symposium on Sept. 11th

Application opens: Monday, January 13, 2020 Application deadline: Monday, August 3rd, 2020

Contact: RDOC idg.rdoc@gmail.com

 

Overview:
IDG consortium are partnering together with member groups at UNC to host an open plenary session and an all-day symposium to share their progress on investigating proteins and their impact on diseases and phenotypes. Illuminating the Druggable Genome (IDG) is a NIH founded consortium that aims to highlight new, previously understudied targets within the human genome with the goal of furthering scientific discovery for improving human health. The IDG consortium is made up of experimental groups working in three major protein families: GPCRs, Ion Channels, and Kinases, along with informatics groups managing knowledge and developing tools for improving data analysis and target prioritization. In the agenda, speakers from the IDG consortium have been noted to their IDG grant affiliations; DRGC-Data and Resource Generating Center, KMC-Knowledge Management Center, RDOC-Resource Dissemination and Outreach Center, CEIT-Cutting Edge Informatics Tools.  

Audience:
This symposium is aimed toward participants interested in target selection in drug discovery, expansion of protein function, development of experimental and informatics approaches to understanding proteins, as well as potential collaborators from academia, industry and not-for-profit institutes.

How to attend
Please register to attend this virtual/online meeting via Eventbrite site, found here (link to Evenbrite).
This event is free for attendees.  The Zoom meeting details will be sent out to all registered individuals closer to the meeting date.

**Updated March 12, 2020:  In light of the COVID-19 situation, this meeting has been postponed from it’s original date of May 4-5, 2020 to tentative date of September 10-11, 2020.**

**Update June, 2020: This meeting will be held as a virtual meeting. Registration is required in order to receive Zoom meeting details.

Agenda (please note all times listed are Eastern Daylight Time):
 Thursday, September 10 6:00-8:00 PM: PLENARY SESSION

“Protein Kinase C Unbalanced: Loss-of-function vs gain-of-function in disease”
Alexandra Newton, PhD
Department of Pharmacology, University of California, San Diego

 Friday, September 11 9:00 AM-5:00 PM:  Symposium

9:00-9:10 AM: Welcome (Bryan Roth, MD, PhD) (15 min)

9:10-9:20 AM: Understudied Kinome Introduction (Gary Johnson, PhD) (10 min)

9:20-9:40 AM: “Chemoproteomic approaches to accelerate kinase degrader development”
Fleur M Ferguson, PhD – DRGC-Kinase (20 min)
Dana Farber Cancer Institute and Harvard University

9:40-10:00 AM: “Evolutionary clues to dark kinase functions” (20 min)
Natarajan Kannan, PhD – CEIT-UGA
Department of Biochemistry and Molecular Biology, University of Georgia

10:00-10:20 AM: “Functional integration of understudied kinases into established signaling pathways using quantitative omics data”
(20 min) Robert Sprung, PhD – DRGC-Kinase
Proteomics Laboratory, Washington University School of Medicine
Michael P East, PhD – DRGC-Kinase
Department of Pharmacology, University of North Carolina School of Medicine

10:20-10:50 AM: AM: Panel and Live Q&A with speakers (30 min)
10:50-11:05 AM: Break (15 min)

11:05-11:15 AM: Introduction to understudied Ion Channels (Michael T. McManus, PhD) (10 min)

11:15-11:35 PM: “Illuminating the dark channelome” (20 min)
Olga Gulyaeva, PhD – DRGC-Ion Channel
School of Medicine, University of California, San Francisco

11:15-11:45 PM: : Panel and Live Q&A with speakers (10 min)
11:45-1:15 PM: Lunch with Breakout sessions (BioInformatics / GPCR/ Ion Channel / Kinase) (1.5 hr)

1:15-1:25 PM: Introduction to Informatics (Tudor Oprea, MD, PhD) (10 min)

1:25-1:45 PM: “Integration of Biomedical Knowledge Graph Mining and Generative Neural Nets for Drug Discovery” (20 min)
Alexander Tropsha, PhD
Eshelman School of Pharmacy, University of North Carolina

1:45-2:05 PM: “FRASE-bot, an AI-powered Tool for Data-driven Drug Discovery on Orphan Targets” (20 min)
Dmitry Kireev, PhD
Eshelman School of Pharmacy, University of North Carolina

2:05-2:25 PM: “Structure-based deorphanization, and the computational infrastructure that supports it” (20 min)
John Irwin, PhD – DRGC-GPCR
School of Pharmacy, University of California, San Francisco

2:25-2:45 PM: “Data science to illuminate the dark genome” (20 min)
Tudor Oprea, MD, PhD – KMC, RDOC
Translational Informatics Division, University of New Mexico

2:45-3:15 PM: Panel and Live Q&A with speakers (30 min)
3:15-3:30 PM: Break (15 min)

3:30-3:45 PM: Introduction to understudied GPCRs (Bryan Roth, MD, PhD) (15 min)

3:45-4:05 PM: "Insights into ligand mechanisms for “biasing” G protein-coupled receptor signaling” (20 min)
Laura Wingler, PhD
School of Medicine, Duke University

4:05-4:25 PM: New CRISPR-based technologies for exploring the dark GPCRome” (20 min)
Daniel Isom, PhD
Department of Molecular and Cellular Pharmacology, University of Miami

4:25-4:45 PM: Panel and Live Q&A with speakers (20 min)
4:45-5:00 PM: Wrap-up (Roth, McManus, Johnson, Oprea)